Studiul, realizat in perioada 2009-2011, pe un esantion de 110 de manageri romani, dintre care aproape jumatate fac parte din managementul de varf, releva ca in termeni de asteptari de la superior, cele mai mentionate aspecte sunt comunicarea si cooperarea (42,7%), urmate de integritate, corectitudine si sinceritate.
In ceea ce priveste asteptarile manageriale de la subordonati, lucrul in echipa, comunicarea, integritatea si corectitudinea se afla pe primele locuri in ierarhie.
La intrebarea care sunt valorile managerului, intervievatii au plasat pe primele pozitii integritatea, corectitudinea, sinceritatea si onestitatea. Optimismul si transparenta se afla la baza ierarhiei, cu procentele cele mai mici, de nici 5%.
Potrivit studiului intreprins de Result Development, un manager roman are ca atuuri orientarea spre rezultate (65,5%), inspiratia, intuitia, stabilirea de planuri, practica si controlul afacerii – pentru a le numi pe primele din clasament. In privinta punctelor slabe, rezultatele colectate de compania de cercetare arata ca acestea se refera la lipsa de motivare a subordonatilor, controlul excesiv, leadership-ul scazut si lipsa de delegare.
Profilul managerului ideal are ca trasaturi dominante comunicarea (31,7%), organizarea (22,7%), viziunea si strategia, dar si motivarea si determinarea. Pe locurile urmatoare se pozitioneaza leadershipul, integritatea si corectitudinea, obiectivitatea si impartialitate. La coada clasamentului se afla sinceritatea si lucrul in echipa.
La capitolul caracteristicilor culturale la angajatii romani din perspectiva manageriala, cele mai pregnante sunt lipsa de implicare, neasumarea responsabilitatilor, barfele si scenaritele, precum si teama de a nu intreba pentru a nu fi luat de prost.
Cercetarea a mai scos la iveala ca jumatate dintre managerii participanti lucreaza, pe saptamana, intre 45 si 50 de ore.
SURSA : http://www.wall-street.ro/articol/Economie/102322/Studiu-Care-este-profilul-managerului-roman.html
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu